В Україні фізичні особи, які володіють нерухомістю площею більше за встановлені «норми», зобов'язані сплачувати податок на майно.

Цю новину розмістили на порталі «enovosty»

«Норми» для різних типів нерухомості:

Норму квартири встановлено у розмірі 60 квадратних метрів. Податок потрібно сплачувати за кожен квадратний метр понад цей ліміт.

Норматив будинку – 120 кв. Податок потрібно сплачувати за кожен квадратний метр понад цей ліміт.

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Налагодили ласу схему: як пилять державні гроші у Вишневій міській раді

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Справи погані: скільки дронів розробляє РФ порівняно з Україною

Все новости

Якщо людина має і будинок, і квартиру, загальна норма становить 180 квадратних метрів. Знову ж таки, податок необхідно сплачувати за кожен квадратний метр, що перевищує цей ліміт.

Ставка податку становить до 1,5% мінімальної заробітної плати за попередній рік. 2022 року мінімальна заробітна плата становила 6700 гривень і залишилася незмінною. Таким чином, максимальний податок за перевищення площі становить 100,5 грн за квадратний метр.

Налог на недвижимость. Фото: скриншот YouTube-видео.
Налог на недвижимость. Фото: скриншот YouTube-видео.

Українці зобов'язані були сплатити цей податок до 1 вересня.

Якщо вони отримали повідомлення про нарахування податку і не сплатили податок, на них чекають штрафи. Розмір штрафу залежить від тривалості прострочення:

У разі прострочення до 30 календарних днів включно штраф становить до 5% від нарахованого податку.

За прострочення понад 30 календарних днів штраф становить 10% нарахованого податку.

Важливо, що фізичні особи не зобов'язані сплачувати податок нерухомість за нерухомість, розташовану на окупованих територіях чи зонах бойових дій. Після отримання повідомлення про нарахування податку громадяни мають два місяці на сплату податку.

Тим, хто не отримав повідомлення про нарахування податку, але повинен сплатити податок, рекомендується звернутися до відповідних органів для забезпечення дотримання вимог, оскільки податки можуть розраховуватися за період до 1095 днів, що потенційно може призвести до вищих виплат у майбутньому.