Кабінет Міністрів України запропонував внести зміни до пенсійного законодавства, запровадивши нові підстави для скасування пенсій. Однією з важливих пропозицій є те, що потенційно втратити пенсійні виплати можуть не лише ті, хто не отримує пенсію, а й ті, хто не витрачає її протягом шести місяців.

Про це пише портал «obozrevatel»

Згідно з пропонованими змінами, банки будуть зобов'язані повідомляти про пенсійні рахунки, з яких не проводилося зняття коштів протягом шести місяців.

Спочатку банк повідомляє власнику рахунку, що минуло шість місяців з того часу, як він востаннє знімав гроші зі свого рахунку. Після цього повідомлення Пенсійний фонд буде проінформовано.

Пенсійний фонд збере всю суму, зараховану з цього приводу, протягом шестимісячного періоду.

Популярні статті зараз

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Все новости

Пенсия в Украине
Пенсия в Украине

Щоб отримати утриману пенсію, пенсіонеру необхідно буде надати поважну причину невикористання коштів та пройти процедуру ідентифікації. У законопроекті також згадується, що повернення грошей можливе "за дотримання умов відновлення пенсійних виплат".

Ціль цього законопроекту – не відібрати пенсії у тих, хто їх зберігає, а вирішити питання, пов'язані з виплатою пенсій особам, які могли померти чи зникнути безвісти, особливо на окупованих територіях.

Крім невикористання пенсійних коштів, запропонований законопроект запроваджує низку інших підстав для скасування пенсії, у тому числі тимчасове проживання за кордоном за бажанням пенсіонера, визнання особи безвісно відсутнім або визначення її статусу за особливих обставин. Ці зміни спрямовані на впорядкування пенсійної системи та вирішення різних питань, пов'язаних із пенсійними виплатами в Україні.

Пенсіонер: скріншот із мережі
Пенсіонер: скріншот із мережі

Важливо зазначити, що вже запроваджено суворі перевірки для пенсіонерів, які не відмовлялися від пенсій протягом шести місяців, що щорічно торкається приблизно 1% пенсіонерів. Ці перевірки проводяться для виправлення помилок у пенсійних виплатах, усунення невідповідностей або перевірки інших випадків за необхідності. Запропонований законопроект може ще більше посилити ці перевірки та механізми звітності.

Звертаємо вашу увагу, що запропоновані зміни підлягають подальшому обговоренню та прийняттю у другому читанні.