В Україні йде процес виведення з обігу деяких купюр та монет, особливо випущених до 2003 року. Національний банк України встановив термін обміну цих старих банкнот та монет, і людям важливо вжити заходів до його завершення. вересня 2023 року.

Дану новину оприлюднили на сайті «obozrevatel»

До валюти, що вилучається, відносяться монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок, а також банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 і 200 гривень випущених в обіг зразків до 2003 року.

Крайній термін обміну.

Люди повинні обміняти ці старі монети та банкноти до 30 вересня 2023 року. Після цієї дати обміну вони не підлягають.

Популярні статті зараз

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Все новости

Обмін цих монет та банкнот на інші номінали, що перебувають у обігу, кратні 10 копійкам (для монет), здійснюється безкоштовно.

Ви можете обміняти ці старі монети та банкноти у відділеннях Національного банку України у кількох містах, включаючи Київ, Дніпро, Львів, Одесу, Харків та Хмельницький. Крім того, такі обміни можуть полегшити уповноважені банки, такі як Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк та Пумб.

Гривны, фото: скриншот You Tube
Гривны, фото: скриншот You Tube
Гривны, фото: скриншот You Tube

Процес виведення з обігу старих монет та банкнот є частиною ширшої програми Національного банку України з оптимізації номінальної серії гривневих банкнот та монет. Це спрямовано на покращення якості та безпеки грошей за одночасної оптимізації операцій з готівкою.

Рішення про відкликання певних номіналів бере до уваги такі фактори, як середній термін служби різних номіналів, витрати на друк та загальні моделі використання. Тим самим Національний банк прагне зробити готівкові розрахунки більш ефективними та зручними.

Наприклад, купюри меншого номіналу, такі як 1, 2 та 5 гривень, мають коротший середній термін служби, близько одного року, порівняно з більшими номіналами. Друк та обслуговування цих невеликих номіналів можуть бути відносно дорогими. Завдяки змінам кількість паперових грошей у обігу в Україні зменшиться на 40%, а монет – на 47%.

Ці зусилля збігаються з метою оптимізації валютної системи країни та забезпечення її стійкості у довгостроковій перспективі.