Відповідно до звіту Національного банку України (НБУ) за вересень 2023 року ситуація з доходами населення від заробітної плати у приватному секторі України залишається складною.

Цю новину розмістили на порталі «RBC»

У приватному секторі спостерігається тиск на номінальну заробітну плату у бік підвищення через зростання попиту на робочу силу, особливо у зв'язку з тим, що роботодавцям складно знайти кваліфікованих працівників і вони стикаються з обмеженнями на пропозицію робочої сили. Однак такий підвищувальний тиск на заробітну плату часто не повністю компенсує наслідки інфляції.

Доходи домогосподарств частково підтримуються з допомогою виплат із державного бюджету.

НБУ наголошує, що ситуація з доходами від заробітної плати залишається складною через значну економічну невизначеність.

Популярні статті зараз

Микола Томенко здивувався ініціативі МОН: "Два роки, не виконувати освітній закон"

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Все новости

Зарплата. Фото: скриншот YouTube.
Зарплата. Фото: скриншот YouTube.

Згідно з опитуванням Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, протягом першого півріччя 2023 року більшість підприємств (59%) не змінювали заробітну плату. Серед тих, хто підвищив заробітну плату, середнє зростання склало 12% у номінальному вираженні з початку року. Щодо невеликого відсотка (14%) опитаних підприємств планують підвищити заробітну плату до кінця 2023 року, при цьому 40% не планують підвищувати заробітну плату, а 46% залишаються в нерішучості.

У серпні українську економіку підтримували активні сільськогосподарські роботи, бюджетне фінансування інфраструктурних та оборонних проектів, а також зростання активності у будівництві, промисловості, торгівлі та транспорті. На ринку праці спостерігалося зростання кількості вакансій, почасти через сезонність. Однак кількість резюме трохи зменшилася, що, можливо, відображає поєднання покращення можливостей працевлаштування всередині країни та скорочення пропозиції робочої сили через такі фактори, як міграція та мобілізація.

Деньги.  Фото: скриншот YouTube-видео
Деньги. Фото: скриншот YouTube-видео

Нерівність на ринку праці продовжує зростати: 38% респондентів, опитаних у липні, повідомили про нестачу кваліфікованої робочої сили порівняно з 31% у квітні.

У доповіді наголошуються на поточних проблемах та невизначеності у сфері праці та доходів України, наголошуючи на необхідності комплексних економічних стратегій для вирішення цих проблем.