Птахівницька галузь України стикається із серйозними проблемами: зростання цін на електроенергію чинить тиск на виробників птиці. Сергій Карпенко, виконавчий директор Асоціації «Союз птахівників України», пояснив складну ситуацію в курячому виробництві та на енергетичному ринку.

Відповідну публікацію розмістили на сайті "today"

Спочатку птахівництво зазнало значного удару через невизначеність, викликану війною. Це призвело до різкого скорочення обсягів виробництва, відсутності яєць для інкубації навесні, що вплинуло на оновлення поголів'я.

Однак на другому році війни птахівництво почало відновлюватись і повертається до довоєнного рівня виробництва. На жаль, через зростання цін на енергоносії виникли нові проблеми, які створили серйозну загрозу для галузі.

Тушка курицы. Фото: скриншот YouTube-видео.
Тушка курицы. Фото: скриншот YouTube-видео.

Популярні статті зараз

Микола Злочевський продовжує висмоктувати гроші з України: підключив кіпрський офшор

"Все ненатурально, зубы вставные, другое лицо": Алла Пугачева изменилась до неузнаваемости

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

Ціни на електроенергію для галузі значно зросли з 1 липня, коли Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) підвищила верхню межу цін на різних ринках на 40-80%. Це призвело до збільшення вартості електроенергії для галузі на 40% лише за два місяці, липень та серпень. Подальше підвищення цін очікується у вересні.

"У структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції – до 30%. Оскільки власні резерви стримування зростання відпускних цін вже вичерпано, підвищення вартості електричної енергії виробники намагатимуться переводити на кінцевих споживачів продукції", - зазначив Сергій Карпенко.

Крім того, уряд відновив довоєнні податки на паливо, збільшив ПДВ і знову запровадив акцизний збір з 1 липня. Це призвело до збільшення витрат на пальне на одну третину з липня до кінця серпня, що вплинуло на всі товари та послуги, що залежать від палива. у виробничих процесах.

"Дорожче стали абсолютно всі товари та послуги, у собівартості виробництва яких використання палива, що знову ж таки спровокувало ланцюгову реакцію щодо збільшення вартості складових собівартості виробництва м'яса та яєць", - додав фахівець.

Цены на яйца в Украине
Цены на яйца в Украине

Ціни на природний газ також зросли для промислових виробників, збільшившись на 8% у серпні, при цьому контрактні ціни у вересні, як очікується, будуть на 18-20% вищими.

Така ситуація призвела до подорожчання виробництва продукції птахівництва, змусивши виробників замислитись про підвищення оптових цін для споживачів. Однак це відбувається в той час, коли населення значно скоротилося через міграцію біженців на початку війни.

"Дальше збільшення цін на складові собівартості продукції птахівництва ставить під загрозу не лише здатність виробляти продукцію, а й взагалі існування галузі птахівництва та продовольчу безпеку держави", - підсумував Сергій Карпенко.