Національний банк України схвалив підвищення податків для банків у рамках урядової ініціативи. Це додаткове оподаткування буде націлене на чистий прибуток банків з метою отримання додаткових доходів у складних економічних умовах, спричинених війною у 2023 та 2024 роках.

Відповідну публікацію розмістили на сайті «today»

Глава НБУ Андрій Пишний висловив підтримку запровадження цього податку, наголосивши, що це справедливий крок у нинішніх обставинах. Війна створила потребу у додаткових державних доходах, і оподаткування прибутку банків сприймається як досягнення цієї мети.

"В Україні запровадження додаткового податку на прибуток банків може бути виправданим тимчасовим кроком з огляду на умови війни, 2023 та 2024 роки. Ми бачимо зараз підстави і фінансові, і юридичні, і якщо хочете з погляду соціальної справедливості, підтримати цю ініціативу", - наголосив Пишний.

Пишний також наголосив, що банки отримали вигоду зі сприятливих інвестиційних можливостей, що надаються Національним банком, але вони не обов'язково поширили ці переваги на своїх клієнтів, запропонувавши вигідніші ставки за кредитами. Отже, банки заробили значний прибуток під час війни, не обов'язково переводячи цей прибуток у фінансові вигоди для своїх клієнтів.

Популярні статті зараз

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

"Все ненатурально, зубы вставные, другое лицо": Алла Пугачева изменилась до неузнаваемости

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

"Банки протягом цього періоду отримали колосальні ресурси, ліквідність фактично за нульовою ставкою та дуже повільно сприймали повідомлення-імпульси, які надходили від НБУ, про необхідність запропонувати ринку, фізичним та юридичним особам справедливу чесну процентну ставку. Не може бути у цій фінансовій ситуації, у якій ми всі опинилися, виняткових фінансових переможців", - вважає Пишний.

Рішення оподатковувати прибуток банків може призвести до підвищення ставок за кредитами в Україні, оскільки банки прагнуть зберегти свою прибутковість, незважаючи на додаткове податкове навантаження. Такий розвиток подій може мати наслідки для позичальників у країні.

Нагадаємо, що індексація пенсій за новими принципами: Шмигаль розповів, що чекає на пенсіонерів

Раніше «Акценти» повідомляли, що мобілізація не омине і жінок: українки, які не стануть на облік, будуть покарані

Як повідомляли «Акценти», "запровадження повної заборони": виїхати за кордон вже не вийде. Кого ще не випустять із дому